Afzien energielabel mag straks niet meer

STRAATSBURG - Afzien van een energielabel bij de aan- en verkoop van een huis mag straks niet meer. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een Europese wet die het afgeven van een energielabel dwingender voorschrijft.

De energielabels geven aan hoe energiezuinig het huis is. In Nederland krijgen slechts enkele honderden huizen per maand zo'n label.

''Vaak wordt een koper voor de keus gesteld: meer betalen of afzien van een energielabel'', aldus Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

''De nieuwe wetgeving verbiedt deze praktijk. Heel fijn voor de kopers en huurders die straks vooraf weten hoeveel ze kwijt zullen zijn aan energiekosten.''

Akkoord

De nieuwe EU-regels, waarover het Europarlement al een akkoord heeft met de EU-landen, bepaalt ook dat alle nieuwe huizen en gebouwen vanaf 2020 nog amper energie mogen verbruiken.

''Goed nieuws voor het klimaat. Het zal ook veel nieuwe banen opleveren'', verwacht Eickhout, die tevergeefs probeerde om de regels uit te breiden naar bestaande huizen en gebouwen.

Mixers

Het Europarlement heeft dinsdag tegelijk ingestemd met vernieuwde energielabels voor elektrische producten zoals koelkasten en mixers. Voor de allerzuinigste apparaten komt er een klasse A+++.

Bovendien moet reclame voor deze producten bijna altijd de energieklasse weergeven.

Bron: ANP